Sunday, December 8, 2013

18 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα Τροχαίων Ατυχημάτων


Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί. Κάθε μέρα περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο και 100.000 τραυματίζονται. Εξίσου συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες 10 – 24 ετών.

Τον Οκτώβριο του 2005 υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισμα που αναγνωρίζει την τρίτη Κυριακή κάθε Νοεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων.



Ολόκληρη η ανθρωπότητα και ιδιαίτερα η Πατρίδα μας ζει ένα ακήρυκτο πόλεμο με πολλά καθημερινά θύματα. Είναι ο πόλεμος της ασφάλτου, με τα πολλά θύματα των τροχαίων ατυχημάτων. Κάθε νεκρός ή τραυματίας είναι μια προσωπική και οικογενειακή τραγωδία.
Κάθε δυστύχημα έχει τεράστιο ατομικό, συλλογικό και κοινωνικό κόστος.

Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες. Κάθε χρόνο τραυματίζονται, πολλοί ανεπανόρθωτα, δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας. Όχι άλλο αίμα στους δρόμους. Πρέπει επιτέλους να κάνουμε ειρήνη στους δρόμους μας. Να οδηγούμε με όλους τους κανόνες και την προσοχή που απαιτεί ο χειρισμός ενός χρήσιμου, αλλά και δυνητικά επικίνδυνου μηχανήματος που είναι το αυτοκίνητο. Δεν είναι ακατόρθωτο, ούτε και δύσκολο. Απαιτεί συλλογική πειθαρχία, με εκπαίδευση, συμμόρφωση και καταστολή όταν απαιτείται.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πετύχει θεαματική βελτίωση των δεικτών τροχαίων ατυχημάτων. Μπορούμε και εμείς.

Η Βουλή των Ελλήνων μετέχοντας στον εθνικό συναγερμό για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων συνέστησε πρόσφατα Ειδική Μόνιμη Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια. Πιστεύουμε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα προτείνουμε και θα οδηγήσουμε προς συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να μειώσουμε σημαντικά τα ατυχήματα και να φέρουμε τις εθνικές στατιστικές κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Ο βαρύς φόρος αίματος στους δρόμους, χωρίς προφανή λόγο, είναι προσβολή στην νοημοσύνη ενός ευφυέστατου λαού. Και δεν μπορεί να συνεχίζεται.

No comments:

Post a Comment