Monday, December 23, 2013

10ετία Δράσης για τη Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας

Οδική ασφάλεια - Η ζώνη ασφαλείας σώζει τη ζωή

Ο Βρετανός Παγκόσμιος Πρωταθλητής F1 Lewis Hamilton, εξέφρασε την έμπρακτη υποστήριξή του για την «Δεκαετία της Δράσης για τη Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας» απευθύνοντας δημόσια πρόσκληση, καλώντας τους πολίτες να συστρατευθούν στην παγκόσμια αυτή υπόθεση.
Ο Hamilton, ο οποίος προσέφερε την υποστήριξή του στο πρόγραμμα Ασφαλείς Δρόμοι «MAKE ROADS SAFE» του Ιδρύματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου- FIA Foundation με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών το 2007, πρόσθεσε τώρα το όνομά του και στην τελική φάση της εκστρατείας, σε ένα διάλειμμα του στις τελικές προετοιμασίες για τη νέα αγωνιστική σαιζόν της Φόρμουλα 1.

Ο Lewis Hamilton, δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι τα οδικά ατυχήματα αποτελούν τη μεγαλύτερο αιτία θανάτου των νέων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Χρειαζόμαστε τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς αυτοκινήτου να συμφωνήσουν σε μια «Δεκαετία Δράσης για τη Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας», ώστε να αρχίσουν να εργάζονται από κοινού για τη μείωση αυτών των θανάτων και των τραυματισμών. Καλώ όλους να συμμετέχουν ενεργά μαζί μου για την υποστήριξη αυτής της εκστρατείας».

Ο Lewis Hamilton είναι η τελευταία διασημότητα που πρόσθεσε το όνομά του στην εκστρατεία. λλες διεθνείς προσωπικότητες που εντάχθηκαν πρόσφατα την παγκόσμια εκστρατεία, είναι η διεθνής πρεσβευτής Michelle Yeoh –η κινηματογραφική συνοδός του James Bond, που απηύθυνε έκκληση για την «Δεκαετία της Δράσης» στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Βill Clinton, οι σκηνοθέτες των βραβείων Oscar Ang Lee και Oliver Stone, ο κινέζος σταρ Jet Li, ο ραδιοφωνικός παραγωγός Michael Palin, αλλά και ο Michael Schumacher. 

Μετά τον Lewis Hamilton σύντομα θα ενταχθεί στην καμπάνια ένας από τους στενότερους ανταγωνιστές του στη Φ-1, ο οδηγός της Ferrari Felippe Μassa ο οποίος θα συμμετέχει στην Παγκόσμια Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, σε μια μεγάλη εκδήλωση στη Ρώμη, στις αρχές του ερχόμενου Μαίου. 
 
Η ασφάλεια στους δρόμους είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση.

Μια υπόθεση ζωής.

Απαραίτητη προυπόθεση για ενήλικες και παιδιά η ζώνη ασφαλείας που όπως θα δείτε στο video που ακολουθεί κάνει τη διαφορά

Monday, December 16, 2013

Και οι πεζοί έχουμε ευθύνες

ΑΡΗΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ Δημοσιογράφος


Σε πολλά τροχαία δυστυχήματα απαιτούμε να γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί αν ο οδηγός ήταν μεθυσμένος. Σπάνια όμως ζητούμε να γίνει ο ίδιος έλεγχος σε κάποιον πεζό, που σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε.

Γιατί τους πεζούς τους λυπόμαστε. Και (κάπου μέσα μας) πιστεύουμε ότι οι πεζοί δεν φταίνε ποτέ.
Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια και μας οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα.
Γιατί έρευνες που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, έδειξαν ότι και οι πεζοί έχουν μεγάλο ποσοστό ευθύνης για τα δυστυχήματα.



Συγκεκριμένα, το 30% των πεζών που σκοτώθηκαν προσπαθώντας να διασχίσουν το δρόμο (ο ένας στους τρεις δηλαδή), έχασαν τη ζωή τους σε σημείο που απείχε λιγότερο από 50 μέτρα από τη διάβαση των πεζών.


Που σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν επειδή βαρέθηκαν να κάνουν άλλα 50 μέτρα και να περιμένουν στον σηματοδότη για να περάσουν με ασφάλεια.


Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι το 25% των πεζών που σκοτώθηκαν στη Γερμανία ήταν… μεθυσμένοι. Ενώ το κακό με το ποτό φτάνει στα όρια του παραλόγου στην Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου (όπως αποδείχθηκε) μεθυσμένοι ήταν οι… μισοί από τους πεζούς που σκοτώθηκαν.


Ας αφήσουμε τις στατιστικές όμως και ας δούμε την ουσία....

Sunday, December 8, 2013

18 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα Τροχαίων Ατυχημάτων


Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί. Κάθε μέρα περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο και 100.000 τραυματίζονται. Εξίσου συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες 10 – 24 ετών.

Τον Οκτώβριο του 2005 υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισμα που αναγνωρίζει την τρίτη Κυριακή κάθε Νοεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων.



Ολόκληρη η ανθρωπότητα και ιδιαίτερα η Πατρίδα μας ζει ένα ακήρυκτο πόλεμο με πολλά καθημερινά θύματα. Είναι ο πόλεμος της ασφάλτου, με τα πολλά θύματα των τροχαίων ατυχημάτων. Κάθε νεκρός ή τραυματίας είναι μια προσωπική και οικογενειακή τραγωδία.
Κάθε δυστύχημα έχει τεράστιο ατομικό, συλλογικό και κοινωνικό κόστος.

Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες. Κάθε χρόνο τραυματίζονται, πολλοί ανεπανόρθωτα, δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας. Όχι άλλο αίμα στους δρόμους. Πρέπει επιτέλους να κάνουμε ειρήνη στους δρόμους μας. Να οδηγούμε με όλους τους κανόνες και την προσοχή που απαιτεί ο χειρισμός ενός χρήσιμου, αλλά και δυνητικά επικίνδυνου μηχανήματος που είναι το αυτοκίνητο. Δεν είναι ακατόρθωτο, ούτε και δύσκολο. Απαιτεί συλλογική πειθαρχία, με εκπαίδευση, συμμόρφωση και καταστολή όταν απαιτείται.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πετύχει θεαματική βελτίωση των δεικτών τροχαίων ατυχημάτων. Μπορούμε και εμείς.

Η Βουλή των Ελλήνων μετέχοντας στον εθνικό συναγερμό για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων συνέστησε πρόσφατα Ειδική Μόνιμη Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια. Πιστεύουμε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα προτείνουμε και θα οδηγήσουμε προς συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να μειώσουμε σημαντικά τα ατυχήματα και να φέρουμε τις εθνικές στατιστικές κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Ο βαρύς φόρος αίματος στους δρόμους, χωρίς προφανή λόγο, είναι προσβολή στην νοημοσύνη ενός ευφυέστατου λαού. Και δεν μπορεί να συνεχίζεται.

Monday, December 2, 2013

Ημέρα Εθελοντισμού «Εθελοντισμός στον Gato Greece»


Η 5η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στον Εθελοντισμό και στην αφιλοκερδή κοινωνική προσφορά. Είναι ημέρα αφιερωμένη σε όλους εκείνους που προσφέρουν χρόνο και εργασία για να υποστηρίξουν κοινωφελείς σκοπούς, προωθώντας την αλλαγή προς μια κοινωνία περισσότερο δημοκρατική και δίκαιη.
Εκατοντάδες εθελοντές κάθε χρόνο δραστηριοποιούνται στην πράξη για να ανακουφίσουν τον πόνο χιλιάδων συνανθρώπων μας.

5η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Η Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού γιορτάζεται σήμερα σ' όλες τις χώρες του κόσμου. 
Η 5η Δεκεμβρίου, καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 17 Δεκεμβρίου του 1985, μέσω του ψηφίσματος 40/212, με στόχο την αναγνώριση της προσφοράς των εθελοντών και την αύξηση της δημόσιας ευαισθητοποίησης στη συμβολή τους στην κοινωνία.

Στην Ελλάδα το ποσοστό εθελοντών ανέρχεται μολις στο 1,2% των πολιτών, όταν σε ευρωπαϊκά κράτη με ανεπτυγμένη κοινωνική συνείδηση, όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Δανία ή η Σουηδία, φτάνει το 24,5%.
Από τις περίπου 12.500 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που εμφανίζονται στα μητρώα των πρωτοδικείων της χώρας, ενεργές είναι οι 1.300.

Ποιός είπε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εθελοντές.
Εμείς στον Εθελοντικό Οργανισμό Gato Greece  έχουμε μια τελείως διαφορετική και αισιόδοξη εικόνα από αυτή που παρουσιάζεται συνήθως.
Οι δράσεις του Εθελοντικού Οργανισμού Gato Greece, από την παροχή δωρεάν υποστήριξη στα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων και την   Εθελοντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο τις Ελλάδας για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων μέχρι τις καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, υποστηρίζονται καθημερινά από μεγάλο αριθμό εθελοντών, χωρίς τη συμβολή των οποίων θα ήταν αδύνατη η πραγματοποίησή τους.

Κάθε χρόνο δραστηριοποιούνται στον Εθελοντικό Οργανισμό Gato Greece  όλο και περισσότεροι εθελοντές. Κατά το προηγούμενο έτος για παράδειγμα, μας βοήθησαν εθελοντικά περισσότεροι από 135 ενεργοί πολίτες διαφόρων ειδικοτήτων.